dinsdag, juni 07, 2011

Hoera! Hiphop is weer Punk!

De website van Odd Future Wolf Gang Kill Them All is op het moment van dit schrijven al twee weken down. Via hun blog kan je gelukkig nog wel bij de mixtapes komen die Odd Future (de meest gangbare afkorting van de naam) aldaar hebben gepost. Na beluistering is geen andere conclusie mogelijk: hiphop is weer punk! Het is heel lang geleden dat ik zo onder de indruk was van een hiphop collectief.

De website van Odd Future geeft de eerste aanwijzing dat dit punk in een hiphop jasje is: het staat vol met collages die op het artwork van Winston Smith lijken (de huis stylist van The Dead Kennedys). Verder gebruiken ze lekker veel symbolen om mee te choqueren: de groepleden krassen te pas en vooral te onpas overal omgekeerde kruizen op, en hier en daar ook plaatjes van nazi's enzo. Volgens mij doen ze dat niet omdat ze die dingen zo geweldig vinden maar meer omdat ze mensen die daar over zeiken (fundamentalisten, politiek correcte lieden) zo irritant vinden. Oftewel, lekker puberaal dwars zijn, oftewel: punk!

Qua geluid lijkt Golf Wang (een andere terugkerende bijnaam van de groep) het meest op een hele duistere versie van N.E.R.D. maar qua houding hebben ze het meest gemeen met Black Flag of Suicidal Tendencies, met (zelf-)destructieve teksten en een ongerichte woede tegen alles en iedereen. Tussen die woede hoor ik echter de meest recht uit het hart sprekende stemmen die ik ooit in rap heb gehoord, in het bijzonder van hun frontman, Tyler The Creator. Eminem heeft momenten gehad waarin hij zo direct zijn ziel bloot kon leggen voor de luisteraar, maar die is nooit zo kwaad geweest als de Wolf Gang, noch zo nihilistisch op een intelligente manier (sterker nog, toen de "edge" eraf was, restte van Eminem slechts een klierig jongetje die vreselijk slechte keuzes qua producers maakte). Luister naar Yonkers voor een voorbeeld van de intensiteit van Tyler's hersenspinsels:




Hoezo is OFWGKTA intelligent nihilistisch, vraag je je misschien af. Het is alsof de meest welbespraakte en slimste jongetjes van de klas hebben besloten permanent te spijbelen en in plaats daarvan buiten de school te staan roepen dat het toch allemaal zinloos is wat daar binnen gebeurt. Dat maakt indruk, want dat wordt een hele andere discussie dan met de gemiddelde ongemotiveerde drop-out: Wolf Gang is nl gemotiveerd om de status quo flink onderuit te halen, samengevat in het refrein van hun nummer "Radicals": "Kill people, burn shit, fuck school!" (met als naschrift dat imbecielen er geen rechtvaardiging in moeten zien om domme dingen te doen).



Dankzij Odd Future zijn we in 2011 een nieuw tijdperk van hiphop binnengegaan. Het collectief is al twee jaar bezig, maar het gaat plotseling pijlsnel. Een factor die daarbij heeft bijgedragen is hun TV debuut in de VS bij The Jimmy Fallon show (die gast heeft sowieso een neus voor hiphop, want hij heeft The Roots weten te strikken als zijn huisband). Zie hieronder dit legendarische optreden, dat eindigt met Mos Def die als een bezetene "Swag" (het stopwoordje van Odd Future) in de camera staat te schreeuwen.



Een van de eerste tracks die Tyler ooit uitbracht was "Seven", die al in 2009 uitkwam.

Op hetzelfde legendarische album "Bastard" waarop "Seven" staat, vinden we ook deze track "French", die ik graag te hard in mijn auto mag draaien met het panorama dak open:



OFWGKTA geeft een hele stapel albums gratis weg op internet, maar dat kan best wel eens gaan veranderen nu ze bij Sony hebben getekend. Voor de luie donders, hier zijn wat deep links op hun Blog die weer download links bevatten van albums:
In 2011, slack is called Swag! Het gratis koninginnedag concert heb ik gemist, maar op 29 juni ga ik voor de herkansing naar de Melkweg.


Geen opmerkingen: